Praca jako kucharz.

kucharzZdecydowana większość ludzi pracujących w zawodzie kucharza to ludzie z pasją. Kucharza można porównać do artysty, który tworzy dzieła sztuki. Jak nigdy nie powstaną dwa takie same obrazy, rzeźby, tak nigdy nie powstaną dwie takie same potrawy. Zadaniem kucharza jest stworzenie jak najlepszej potrawy.

Szef kuchni prócz tworzenia dań zgodnych z profilem lokalu w jakim pracuje, odpowiada również za tworzenie menu, wystrój lokalu, obsługę gości, zaopatrzenie kuchni i organizację pracy obsługi lokalu.

Z formalnych wymogów by pracować na stanowisku kucharza należy posiadać tylko książeczkę sanitarno- epidemiologiczną. Każdy kucharz powie, że żadna szkoła nie nauczy tego, czego można nauczyć się samemu w kuchni. Dobrze jednak mieć ukończoną szkołę zawodową, technikum gastronomiczne lub wyższą szkołę hotelarstwa lub gastronomii.

Kucharz musi liczyć się z pracą w święta, weekendy oraz obsługą restauracji do ostatniego klienta. Często spotykanym modelem pracy jest praca przez cały dzień z następnym dniem wolnym.
Praca kucharza nie musi wiązać się tylko do jednego lokalu. Spora część kucharzy pracuje w kilku lokalach jednocześnie, dorabiając na imprezach prywatnych i przy cateringu.

Zarobki kucharzy są bardzo zróżnicowane w zależności od prestiżu lokalu w jakim pracują. Mogą wynosić od najniższej krajowej do kilku tyś. zł.

Przykładowe CV szefa kuchni można pobrać tutaj.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Produkcja i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>